Ciasto marchewkowe ,,chodziło” za mną już od pewnego czasu. Po urodzinowym weekendzie obfitym w słodkie ciacha i torciki marzyłam o solidnej porcji warzyw. Przyrządziliśmy dania typowo wegetariańskie. 😀 Namiastka TUTAJ W czasie drzemki szefowej skiknęłam szybko po dary natury do piwnicy pod lasem i zabrałam spory zapas marchwi. Jak zajączek! 😉 W sam raz na sałatkę oraz ciacho marchewkowe z mascarpone i migdałami. Pychotka! Do kawusi jak znalazł. 😀
Składniki zazwyczaj dodaję na ,,oko”, ale specjalnie dla Ciebie przygotowałam listę. Taka ilość ingredients-ów jest idealna do tortownicy o średnicy około 24 cm. 🙂
Przygotuj:
- 1 i 2/3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- odrobinę serka mascarpone do posmarowania i migdały w płatkach.
Na początku utrzyj w głębokim naczyniu cukier puder z olejem. Dodaj jajka wciąż ucierając. Wsyp do masy stopniowo: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu dodaj startą marchewkę i zamieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Czas pieczenia wynosi około 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Upieczone i ostudzone ciacho możesz posmarować serkiem mascarpone i posypać migdałami lub polać dowolną polewą np. czekoladową. Ciasto marchewkowe smakuje rewelacyjnie z gałką lodów. Smacznego!
Lubisz przepisy na pyszności z darami natury w roli głównej? Koniecznie daj mi znać! Gorąco zachęcam do komentowania tekstu tutaj lub na fanpage lasosfera.pl Sprawisz mi ogromną radość i zmotywujesz do działania, jeśli włączysz się do dyskusji, polubisz fanpage lub udostępnisz post znajomym. Może znasz inny przepis na ciacho marchewkowe? Pozdrawiam cieplutko! Muaaa :*
Sylwana