Nikt z nas nie lubi przeziębienia i towarzyszących mu objawów takich jak chrypa czy kaszel. Jak się ratować, kiedy czujemy się osłabieni? Oczywiście półki apteczne zarywają się pod ciężarem leków i suplementów. Jednak coraz więcej osób chętniej korzysta z naturalnych sposobów na zwalczanie pierwszych objawów przeziębienia.
W bardzo łatwy sposób możesz samodzielnie przygotować syrop z sosnowych szyszek, który posiada lepsze działanie niż syrop z pędów sosny, ponieważ zawiera znacznie większą ilość olejków. Wystarczy, że wybierzesz się na spacer do lasu i zbierzesz trochę zielonych szyszek, które są jeszcze miękkie.
Sposób przygotowania syropu:
- Zebrane w lesie szyszki sosnowe płuczemy.
- Kroimy w plasterki i układamy w słoiku.
- Całość zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 (na kilogram szyszek kilogram cukru).
- Słoik odstawiamy na 2-3 tygodnie codziennie mieszając.
- Gotowy syrop można odsączyć od szyszek i przelać do butelek lub słoików. Trzymać w chłodnym miejscu.
Syrop po kilku dniach.
Termin przydatności mikstury wynosi około roku aż do kolejnego sezonu na szyszki. Oczywiście możesz stosować syrop profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności. Najlepiej pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Gorąco zachęcam do leśnej wyprawy po szyszki za rok. 🙂
W dzieciństwie często robiliśmy miksturę z pędów sosny. Pamiętam jak bardzo chciałam skosztować tego magicznego napoju u babci. Później chodziłam po pędy do lasu z mamą. Dosyć niedawno dowiedzieliśmy się o rewelacyjnym syropie z sosnowych szyszek. Taki syrop może się przydać każdemu. Zdrowie jest najważniejsze, dlatego proszę Cię o udostępnienie artykułu znajomym i rodzinie.
Jakie znasz inne naturalne sposoby na zwalczanie przeziębienia? 🙂
Ściskam i przesyłam moc pozytywnej energii,
Sylwia